Terug naar agenda

Wat gebeurt er tussen de oren? Van dip tot depressie bij (pre)pubers

Ede, 12 oktober 2017

Cijfers over toenemende psychische nood bij kinderen en jongeren halen voortdurend het nieuws. Zijn jongeren massaal de weg kwijt en depressief? En komt dat dan omdat ze opgroeien met gebrek aan structuur en (te) veel applaus? Stellen ouders en maatschappij juist te hoge verwachtingen? Of is beide waar? Wat is de invloed van ‘keuzestress’, de ICT verslaving van de Facebook generatie en andere maatschappelijke ontwikkelingen? Tijdens dit symposium verkennen we de context en besteden we aandacht aan wat deze betekent voor de (pre)pubers waar u mee werkt.

Een jongere zelf zal niet snel denken dat hij of zij een depressie zou kunnen hebben. De omgeving is er vaak evenmin bedacht op. Maar juist een vroegtijdige herkenning van symptomen van somberheid is belangrijk omdat dan tijdig kan worden ingegrepen, iets waar het nog vaak aan ontbreekt. Hoe doen we dat? En natuurlijk besteden we aandacht aan de mogelijkheden om hulp te bieden. Internationale studies laten zien dat cognitieve gedragstherapie effectief is, maar er is geen consensus over de mate van effectiviteit. Hiernaast worden vele (aanvullende) behandelingen aangeboden en, aansluitend bij hun digitale leefwereld, zijn er vele online programma’s voor jongeren met depressieve klachten. Welke behandelingen zijn nu echt effectief en welke minder?

Kortom, tijdens deze dag staan we uitgebreid stil bij (pre)pubers met een mogelijke dip en/of depressie en bespreken we wat u voor hen kunt doen.

Datum 12 oktober 2017
Locatie Congrescentrum ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door NVK, ABSG, Kwaliteitsregister V&V (5 pnt), SKJ (2,5 pnt Vrije ruimte), NIP/NVO (6 pnt herregistratie K&J/OG; 1 pnt K&J opl) en BGN (2 pnt/GC spec. K&V); aangevraagd bij SRVB en BGN

Downloads

Folder

Programma


Inschrijfgeld

Vroegboeken en betalen (tot 3 weken tevoren): € 189,-. Standaardprijs: € 219,-.

Bij 4 of meer tegelijk inschrijvende en betalende deelnemers van dezelfde organisatie geldt een korting van € 20,- per deelnemer.

Doelgroep

Jeugdverpleegkundigen, kinder- en jeugdartsen, jeugd- en jongerenwerkers, docenten, maatschappelijk werkers, orthopedagogen, kindertherapeuten, verzuimambtenaren, GGZ-medewerkers, kinderpsychologen.
Ook andere belangstellenden die met pubers en prepubers werken zijn van harte welkom