Terug naar agenda

Psychotraumatisering 2017

Amsterdam, 5 oktober 2017

Net als in de voorafgaande jaren wordt het onderwerp belicht vanuit wetenschap en praktijk: Nederlandse topwetenschappers en -clinici presenteren hun nieuwste bevindingen en gaan er met ons over in discussie, steeds met aandacht voor de betekenis voor de klinische praktijk.

Agnes van Minnen gaat in op de indicatiestelling voor traumagerichte behandelingen. Wanneer is imaginaire exposure geïndiceerd? Wanneer zou je beter Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) kunnen uitvoeren of cognitieve therapie? Ook dit jaar komt de transculturele kant van psychotraumatisering aan bod. Kees Laban belicht de behandeling van vluchtelingen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Hein de Haan vertelt hoe bij individuen met een verslaving en PTSS een effectieve screening zorgt voor het eerder inzetten van een toegesneden traumagerichte therapie.

Elbert Geuze slaat de brug tussen kliniek en neurowetenschappen. Hij gaat in op de vraag wat er in ons brein gebeurt tijdens een behandeling voor de PTSS en of we met hersenonderzoek vooraf voorspellen wie er beter wordt en wie niet.

De etiologie van PTSS komt aan bod in de lezingen van Wouter Peyrot en Karin Roelofs. Omdat niet iedereen die een psychotrauma doormaakt later psychische en somatische gevolgen ervaart, is de hypothese ontwikkeld dat de kwetsbaarheid op het ontwikkelen van een PTSS ontstaat door een interactie tussen bepaalde genen en het doormaken van eerdere negatieve levensgebeurtenissen. Wouter Peyrot bespreekt nieuwe onderzoeksgegevens die verkregen zijn in de grootste cohorten ter wereld. Karin Roelofs gaat in op controle die mensen hebben over automatische defensieve reacties bij stress en psychotrauma en de neurobiologische achtergrond van coping bij de ontwikkeling van stress-gerelateerde psychopathologie.

Rolf Kleber sluit de dag af met een brede lezing over zijn jarenlange klinische en onderzoekservaring bij de behandeling van psychotrauma.

Datum 5 oktober 2017
Locatie Regardz Planetarium
Plaats Amsterdam

Accreditatie

Toegekend door NIP (6 pnt), NVvP, NVP, FGzPt (5 pnt), VEN (breed: 5 pnt/smal: 1 pnt)

Downloads

Folder


Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt bij vroegboeken en betalen
(tot 3 weken tevoren): € 189,-

Hierna wordt het inschrijfgeld met € 30,- verhoogd.

Doelgroep

Psychiaters, (klinisch, neuro- en GZ-)psychologen, psychotherapeuten