Medisch specialismen - Symposium

Terug naar agenda

NtVP Congres 2018: Oog voor meer dan PTSS

31 mei 2018, Lunteren

Het merendeel van de mensen maakt gedurende het leven een traumatische gebeurtenis mee. Ook in het afgelopen jaar moesten veel mensen huis en haard verlaten om oorlogssituaties te ontvluchten. Dichterbij huis waren terroristische aanslagen en traden mensen naar buiten met #metoo. Een deel van deze mensen zal een posttraumatische stress stoornis (PTSS) ontwikkelen. PTSS is een heterogene stoornis, des te meer nu in de DSM-5 complexere symptomen zijn opgenomen in de criteria. Afgelopen jaar werd de DSM-5 daadwerkelijk geïmplementeerd in zorg en onderzoek. Dit is het jaar van de zorgstandaard voor trauma gerelateerde stoornissen waarin behalve PTSS ook traumatische rouw, heterogeniteit en comorbiditeit aan de orde komen.

Inmiddels hebben onderzoekers en behandelaren oog voor meer dan PTSS. Comorbiditeit is eerder regel dan uitzondering: depressieve stoornissen, dissociatieve stoornissen, seksuele problemen, persoonlijkheidsstoornissen, verslaving en psychose. Of wat als er ‘hoarding’ speelt, een verstandelijke beperking of somatische problemen? Wat heeft dit voor consequenties voor de differentiaal diagnostiek? En heeft comorbiditeit consequenties voor keuze van behandeling? Wanneer is comorbiditeit een voorspeller van uitval of behandeleffect … en wanneer vooral niet? Wanneer volstaat een traumabehandeling … en wanneer is een geïntegreerde behandeling nodig? Wanneer is er sprake van veerkracht en voldoende weerbaarheid … en grijp je niet in? En hebben we voldoende oog voor de kinderen van getraumatiseerde ouders? Al deze onderwerpen belichten we op dit congres.

Kom naar het congres en kijk met ons mee naar effecten van comorbiditeit en heterogeniteit in reacties op psychotrauma. Blik met ons terug op het meest recente wetenschappelijke onderzoek en kijk met ons mee in de toekomst waar wij bouwen aan betere kennis en kunde op het gebied van psychotrauma. Heb oog voor meer dan PTSS!

Voorafgaand aan het NtVP Jaarcongres kunt u op woensdagmiddag 30 mei deelnemen aan een preconference workshop. Alle informatie vindt u in het document hiernaast.

Datum 31 mei 2018
Locatie De Werelt
Plaats Lunteren

Accreditatie

Geaccrediteerd door NIP Eerstelijn (6 pnt), NVvP, NVP, VEN (EMDR), FGzPt, VSR en Kwaliteitsregister V&V (5 pnt), VGCt (4 pnt).
Bij voldoende belangstelling uit een discipline wordt aanvullend accreditatie aangevraagd.

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 225,-
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 245,-

Na 9 mei wordt het inschrijfgeld met € 20,- verhoogd.

Bent u lid van de NtVP?
Dan ontvangt u € 30,- korting op het inschrijfgeld. Klik bij inschrijven aan ‘Ik ben lid van de beroepsvereniging’ en vul uw nummer in.

Nog geen lid?
Word nu lid van de NtVP (via tabblad Lid Worden op www.ntvp.nl) om direct te profiteren van de gereduceerde prijs. Vervolgens bij inschrijving aanvinken ‘ik ben lid van de  beroepsvereniging’ en in het invulveld ‘nieuw lid’ invullen. De lidmaatschapskorting wordt dan direct toegepast.

Doelgroep

Psychiaters, (klinisch, neuro- en GZ-)psychologen, psychotherapeuten, (sociaal, psychiatrisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en degenen die daarvoor in opleiding zijn. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom!

NtVP Congres 2018: Oog voor meer dan PTSS

Lunteren, 31-05-2018