Medisch-juridisch - Symposium

Terug naar agenda

Beslissingen over wilsbekwaamheid

25 mei 2018, Utrecht

Juristen en medici delen dilemma's en ervaringen

Zelf beslissen over lichaam, geest en leven. Het recht op zelfbeschikking is een van onze meest fundamentele rechten. Hoe waardevol dat is, merken we pas als iemand niet meer zelf kan beslissen. Bijvoorbeeld bij vergevorderde dementie, of bij hersenletsel na een ongeluk. Bij wilsonbekwaamheid beslissen anderen, en dat heeft grote gevolgen voor iemands vrijheid, waardigheid en autonomie. Erg belangrijk dus dat beslissingen over wilsbekwaamheid zeer zorgvuldig genomen worden.

Dilemma’s
Juristen en medici spelen daar een essentiële rol in. Belangrijk dus dat zij weten wat wilsbekwaamheid precies is en hoe de wet in elkaar zit. Maar ook welke dilemma’s zich in de praktijk voordoen en welke jurisprudentie hierover is ontstaan. Heeft een euthanasieverklaring bijvoorbeeld waarde als iemand die wilsonbekwaam is geworden nu iets anders wil? Wat doet een arts als een wilsverklaring niet strookt met de medische realiteit? En wat doe je met de wens van een twaalfjarige die geen chemokuur wil volgen – tegen de wens van een van de ouders?

Beslissingen over wilsbekwaamheid
Over deze vragen gaat dit symposium. U ontmoet onder anderen psychiater en psychotherapeut Jan Swinkels, die uitlegt waarom het vaststellen van wilsonbekwaamheid alleen met de menselijke maat kan gebeuren. Psychiater Astrid Vellinga vertelt wat wilsonbekwaamheid precies is, en ethicus Martine de Vries leidt u langs de belangrijkste medisch ethische casuïstiek. Jurist Robert Wisse vertelt met welke haken en ogen rond het levenstestament notarissen te maken hebben, en rechter Annet Crouwel zet de civielrechtelijke procedures rond wilsonbekwaamheid op een rij.

Stap in elkaars wereld
Maar u ontmoet als juristen en medici vooral elkaar. U heeft allebei te maken met de problematiek rond wilsbekwaamheid, ieder vanuit uw eigen verantwoordelijkheid. Maak op 25 mei kennis met elkaar: stap in elkaars wereld, luister naar elkaars dilemma’s, deel uw oplossingen.

Een unieke kans om uw kennis over dit belangrijke onderwerp te verdiepen!

Datum 25 mei 2018
Locatie Galgenwaard
Plaats Utrecht

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABAN, NOvA, KNB en NBPB (5 PO-punten/studie-uren)
Accreditatie toegekend door ABAN geldt voor alle BIG-erkende specialismen voor dit congres.

Inschrijfgeld

Vroegboeken en betalen (tot 3 weken tevoren): € 325,-.
Standaardprijs: € 355,-.

Doelgroep

Professionals uit juridische en medische wereld, zoals:
- advocaten, notarissen, rechters, curatoren, mentoren, bewindvoerders
- psychiaters, intensivisten, artsen indicatie & advies, specialisten ouderengeneeskunde, geriaters, kinderartsen
Andere belangstellenden zijn eveneens van harte welkom

Beslissingen over wilsbekwaamheid

Utrecht, 25-05-2018

Houd mij op de hoogte

* Deze velden zijn verplicht

Twitter

Klik hier voor alle tweets