Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar agenda

Onbegrepen cliënten van binnenuit bereiken

vrijdag 14 juni 2019, Zeist

Beter communiceren met cliënten met psychische problematiek

Herkent u dit? U hebt ervaring met een scala aan cliënten, maar cliënten met psychische problemen zetten u toch regelmatig voor raadsels. Bijvoorbeeld: tijdens een gesprek wordt een cliënt schijnbaar uit het niets overspoeld door boosheid of verdriet waardoor het gesprek amper meer mogelijk is. Of: u hebt een goed doortimmerd plan voor uw cliënt maar deze lijkt daar érg weinig voor te voelen waardoor u niet verder komt.

We komen ze allemaal tegen: cliënten die u met vraagtekens achterlaten. Omdat u niet begrijpt wat er in ze omgaat, omdat ze niet in beweging te krijgen lijken, omdat u geen aansluiting vindt of omdat u vooral bezig bent met eigen belevingen zoals irritaties of onmacht. Psychische aandoeningen compliceren hoe dan ook het contact. Bij deze cliënten kan de basis van duidelijk communiceren dan ook tekortschieten. Het is niet vanzelfsprekend dat u hen bereikt, dat het besprokene juist wordt geïnterpreteerd of dat reacties rationeel en invoelbaar zijn.

Deze nascholing geeft u meer zicht op de binnenwereld van deze cliënten en handvatten voor een beter en effectiever contact. Een combinatie van informatie en praktische vaardigheden helpt u om uw communicatie met hen te verbeteren. We gebruiken daarbij mentaliserende posities en motiverende gespreksvoering als theoretische maar oh zo praktisch toepasbare kaders. Weten wat u doet, waarom u het doet en hoe u het doet in gesprek met die onbegrepen cliënt. En er morgen mee aan de slag kunnen!

De cursus begint om 10.00 uur (registratie vanaf 9.30 uur) en wordt rond 16.15 uur afgesloten.

Docenten
Bas Banus (psychiater) en Jeroen Bakker (klinisch psycholoog) hebben beiden meer dan 20 jaar ervaring als behandelaar, teamleider en docent binnen de GGZ in zowel instellingen als de vrijgevestigde praktijk.

Complementaire cursus
Als aanvulling op deze cursus raden wij aan de cursus 'Moeilijke cliënten' op vrijdag 17 mei. Deze richt zich vooral op het beter begrijpen van patiënten met persoonlijkheidsproblematiek. Alle informatie vindt u via deze link. Bij inschrijving voor beide cursussen krijgt u € 95 korting op het inschrijfgeld voor 14 juni. Vink hiervoor bij inschrijving in stap 2 aan ‘tevens deelname op 17 mei'.

Datum vrijdag 14 juni 2019
Locatie Conferentiecentrum Woudschoten
Plaats Zeist

Accreditatie

Toegekend door ABSG, MfN en NOvA (5 PO-punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 595

Doelgroep

Advocaten, mentoren, rechters en hun juridische ondersteuning, verzekeringsartsen en bedrijfsartsen. Ook interessant voor bewindvoerders, curatoren, mentoren en andere belangstellenden.

Onbegrepen cliënten van binnenuit bereiken

vrijdag 14 juni 2019, Zeist