Medisch specialismen - Symposium

Terug naar agenda

NVSHA NVK Dag: Kinderen op de SEH

20 juni 2019, Arnhem

Gezamenlijke congresdag voor SEH-artsen en kinderartsen

Een kind met heftige pijn op de borst of acute buikpijn. Flauwvallende pubers. Een ingeslikte knikker of een kraaltje in de neus. Vreemde vlekken op de rug. Het zijn stuk voor stuk klachten die regelmatig op de SEH voorbijkomen. Én ze staan ook centraal op deze dag die de NVK organiseert in samenwerking met de SEH-artsen.

Het dagprogramma is onderverdeeld in vier blokken. In het eerste blok behandelen we de onderwerpen thoracale pijnklachten en corpora aliena. We bespreken casuïstiek en de diagnostische algoritmen voor beide klachten. Ook gaan we in op de nieuwe richtlijn voor kinderen met een corpus alienum op de SEH.

Het tweede blok is gereserveerd voor een forensisch arts van het Nederlands Forensisch Instituut. Zij bespreekt samen met een kinderdermatoloog casuïstiek van huidafwijkingen. Dit met de focus op de forensische duiding bij kindermishandeling mét oog voor de differentiaal diagnose.

Blok drie begint direct na de lunch en gaat over acute buikpijn bij kinderen. Een veelvoorkomende presentatie met een multidisciplinaire differentiaaldiagnose. Kun je het zelf oplossen, of heb je hulp nodig? Wie moet je als eerste bellen, de kinderarts MDL of toch maar de kinderchirurg? Voor of na het aanvullend onderzoek?

Blok vier is gewijd aan kinderen en adolescenten met een collaps. Onder de titel ‘Collaberen: soms reanimeren, altijd diagnosticeren’ kijken we naar mogelijke oorzaken zoals vasovagale syncope, ritmestoornis, conversiestoornis, hypoglycaemie en epilepsie. Een interactieve sessie met een praktisch-pediatrische benadering van een veelvoorkomend probleem.

Inschrijven
De NVSHA NVK Dag vindt plaats op donderdag 20 juni a.s. (tweede dag van het NVK Congres). Voor direct inschrijven klik hier (in stap 2 van het inschrijfformulier vinkt u donderdag 20 juni aan).

Datum 20 juni 2019
Locatie Papendal
Plaats Arnhem

Accreditatie

Toegekend door NVSHA, NVK, NAPA, Kwaliteitsregister V&V (zie PE-online voor details) en VSR (6 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt € 185

Voor kinderartsen geldt de prijs voor een NVK-dagprogramma: € 225

Bij inschrijving na 28 mei wordt het inschrijfgeld met € 50 verhoogd

Doelgroep

SEH-artsen, kinderartsen, SEH-/transferverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, ambulance medewerkers, physician assistants en andere belangstellenden

NVSHA NVK Dag: Kinderen op de SEH

Arnhem, 20-06-2019