Huisartsgeneeskunde - Symposium

Terug naar agenda

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

7 november 2019, Groningen

Deze bijeenkomst gaat over patiënten met een meer complexe zorgvraag. Mensen met nierfunctiestoornissen bijvoorbeeld. Of kwetsbare ouderen met meerdere chronische ziekten waarvoor zij medicijnen innemen met soms een ongunstige wisselwerking. En als u denkt aan uw moeilijkste patiënt, is dat waarschijnlijk de patiënt die het lastigst is in de omgang. Het gaat hierbij niet zelden om een persoonlijkheidsstoornis. Tot slot is er ruim aandacht voor de nieuwe generatie non-insuline antidiabetica zoals GLP-1-agonisten.

U kunt kiezen uit drie workshops:
Dr. Klaas Hoogenberg, endocrinoloog in het Martini Ziekenhuis, geeft u meer inzicht in de invloed van diabetes op de nierfunctie en omgekeerd. Nierschade leidt pas tot klachten, als nieren nog maar voor 30 procent werken. Hoe herken je nierschade in een vroeg stadium en welke adviezen geef je bij medicatiegebruik?

Apotheker Marianne Nijpels laat u zien hoe je een medicatiebeoordeling doet. Vooral ouderen met polyfarmacie, verminderde nierfunctie, verminderde cognitie en verhoogd valrisico hebben baat bij een medicatiebeoordeling.

Verder is er een workshop met 'spreekuur-vragen' over de nieuwe generatie non-insuline antidiabetica DPP-4-remmers, SGLT-2-remmers en GLP-1-agonisten door diabetesverpleegkundigen Bela Pagrach en Judith Steen.

Over persoonlijkheidsstoornissen volgt u een masterclass van een bijzondere spreker, dr. Thom van den Heuvel, psycholoog/ psychotherapeut aan het Radboudumc en expert in persoonlijkheidsstoornissen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben vaak meer moeite met medicatietrouw, het toepassen van leefregels, adequaat inschatten van zorgbehoefte en het inschakelen van hulp. Daarnaast ontstaan sneller problemen in de omgang met zorgverleners die niet zelden leiden tot vertrouwensbreuk, klachtenprocedures en verkeerde of onderbehandeling. Inzicht in persoonlijkheidsstoornissen en de mensen die eraan lijden, is daarom van groot belang. Hoe beïnvloeden persoonlijkheidsstoornissen de arts-patiëntrelatie en hoe komt u tot een goede werkrelatie?

De bijeenkomst begint om 15.30 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.

Datum 7 november 2019
Locatie BW Hotel Groningen Plaza
Plaats Groningen

Accreditatie

Wordt aangevraagd voor betreffende doelgroepen

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 50

Doelgroep

Huisartsen, apothekers, diabetesverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

Groningen, 07-11-2019