Paramedisch - Symposium

Terug naar agenda

Paramedische behandelplannen voor ouderen met multimorbiditeit

vrijdag 17 januari 2020, Veenendaal

Invloed van multimorbiditeit op lopen en bewegen

Bij thuiswonende ouderen die de therapeut bezoeken vanwege klachten bij het bewegen is steeds vaker sprake van multimorbiditeit. Bij een deel van deze patiënten werkt de behandeling niet of onvoldoende door de aanwezigheid van andere aandoeningen. Deze dag gaat over de gevolgen van multimorbiditeit voor de behandeling van thuiswonende ouderen. Verschillende experts leggen uit hoe jij kunt helpen deze groep kwetsbare mensen langer thuis te laten wonen en mobiel te houden.

Hoogleraar Ouderengeneeskunde Nathalie van der Velde vertelt bijvoorbeeld het verhaal van een oudere man die moeilijk loopt door pijn in zijn enkel. Hij is af en toe duizelig en al een paar keer gevallen. Verder is hij toenemend vergeetachtig. Je leert meer over onderliggende oorzaken van deze klachten en hoe zij elkaar kunnen beïnvloeden. Hoe kan het valrisico, in overleg met de huisarts en andere disciplines, verkleind worden? En waar moet je op letten bij je (bewegings)adviezen?

Klinisch geriater Max Franken geeft een college over de geriatrische reuzen, zoals vallen en geheugenproblemen. Je leert de rode vlaggen te herkennen en welke adviezen en oefeningen zinvol zijn. Hoe kun je de fysieke gesteldheid van kwetsbare ouderen meten en hoe ga je om met vergeetachtigheid? Je krijgt ook tips over het bevorderen van therapietrouw.

Lianne Huibers, klinisch geriater/ farmacoloog io en promovenda op het onderwerp polyfarmacie, geeft een les in medicijnleer. Bij pijnmedicatie bijvoorbeeld kunnen bijwerkingen ontstaan die het bewegen bemoeilijken. Medicijnen werken nu eenmaal anders bij ouderen. Dan is het zinvol te weten wanneer je de huisarts advies zou moeten vragen. In deze les gaat zij ook uitgebreid in op de relatie tussen medicatie en valrisico.

Tot slot gaan we met hoogleraar Paramedische Wetenschappen Ria Nijhuis in gesprek over de vraag hoe je een programma of (schoen)advies op maat maakt bij ouderen met multimorbiditeit. Hoe vergroot je de therapietrouw, zodat de zelfredzaamheid zo groot mogelijk blijft? Welke trainingen kunnen thuis worden gedaan en hoe gaat dat bij mensen die al vergeetachtig zijn?

Kortom, een programma dat je niet mag missen!

Datum vrijdag 17 januari 2020
Locatie de Basiliek
Plaats Veenendaal

Accreditatie

Toegekend door KNGF (Kwaliteitsdeel / Algemeen en Geriatriefysiotherapeut / Manueeltherapeut), Keurmerk Fysiotherapie, ClaudicatioNet, ADAP, KABIZ/St. Loop (5 pnt)
Bij voldoende belangstelling uit een discipline zal aanvullend accreditatie worden aangevraagd

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 189
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 219

Doelgroep

(Geriatrie)fysiotherapeuten, oefentherapeuten, podotherapeuten, praktijkondersteuners, orthopedisch instrumentenmakers, gipsverbandmeesters, manueel therapeuten en andere geïnteresseerden

Paramedische behandelplannen voor ouderen met multimorbiditeit

vrijdag 17 januari 2020, Veenendaal