Jeugdgezondheidszorg - Symposium

Terug naar agenda

Licht gewicht, zwaar gemoed

dinsdag 10 maart 2020, Utrecht

Programma gemaakt door topexpert Annemarie van Bellegem, kinderarts AMC specialisatie eetstoornissen

‘Gewoon weer gaan eten’ is bij een eetstoornis niet de oplossing. Een eetstoornis is een psychiatrische aandoening die veel zorgen en dilemma’s voor de omgeving en de hulpverleners met zich meebrengt. 

Tijdens deze leerzame dag gaan we met u een aantal dilemma’s rond de zorg uitdiepen. Om te illustreren hoe een eetstoornis 'van binnenuit' voelt, speelt Lisse Knaapen een korte impressie, gebaseerd op het indrukwekkende toneelstuk “Emma wil leven”. Kinderarts en hoogleraar Medische Ethiek Martine de Vries bespreekt, aan de hand van praktijkvoorbeelden, de ethische dilemma’s die de eetstoornisproblematiek met zich meebrengt. Wilma Duyst, juriste, informeert u over de veranderingen die de nieuwe wet Zorg en dwang voor patiënt en de behandeling van eetstoornispatiënten gaan inhouden. De maatschappelijke relevantie van het veranderde voedselaanbod en veranderde leefstijl creëert onder andere extreme eettrends en kan een trigger zijn voor het ontstaan van psychiatrische eetstoornissen. Het overeten en het groeiend aantal kinderen met overgewicht zorgt voor andere problemen. Kinderartsen Maarten Biezeveld en Felix Kreier geven hun visie op de dilemma’s rondom overgewicht en de adviezen rond afvallen.

In de workshops is uitgebreid ruimte ingedeeld voor ervaringsdeskundigheid en krijgt u tips over do’s en dont’s in de communicatie en behandeling. Monika Scholten, projectleider van K-EET, (ketenaanpak rond de zorg voor eetstoornissen), deelt met u de adviezen die voortgekomen zijn vanuit de projectgroep. Zeer vereerd zijn we dat Tischa Neve (psycholoog en bekend van 'Lekker leren lusten') samen met Buro Puur ingaat op: hoe maak je het eten weer gezellig na een eetstoornis? En wat dacht u van topsport en eetstoornissen? Hoe verhouden deze zich met elkaar? (zie PDF rechterkolom)

Tot slot is het gelukt om de Amerikaanse Laura Hill weer naar Nederland te halen. De vorige keer was er tijd tekort voor al uw vragen, en ook nu gaat zij in op de nieuwste inzichten rond het brein en de eetstoornis.

Datum dinsdag 10 maart 2020
Locatie Jaarbeurs
Plaats Utrecht

Accreditatie

Toegekend door ABSG, VSR, Kwaliteitsregister V&V, ADAP, NIP K&J/OG (incl. SKJ) (5 pnt) en NVK (4 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt

Verpleegkundige € 189
Anders € 209

Bij inschrijven binnen 3 weken voorafgaand aan de bijeenkomst wordt het inschrijfgeld met € 30 verhoogd.

Doelgroep

Kinderartsen, jeugdartsen, (kinder)psychologen, orthopedagogen, verpleegkundig specialisten en jeugd- en kinderverpleegkundigen en andere geïnteresseerden

Licht gewicht, zwaar gemoed

dinsdag 10 maart 2020, Utrecht