Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar agenda

De narcistische cliënt – eenzaam in het middelpunt

vrijdag 28 mei 2021, Online

Gezien de coronamaatregelen vindt deze bijeenkomst online plaats

Op verzoek weer op het programma, docent gewaardeerd met een 8,7! 

Mensen met narcistische trekken kunnen het u flink lastig maken. Hun obsessieve focus op eigen prestaties en belang maakt ze onvoorspelbaar en moeilijk te peilen. In gesprek zijn ze charmant maar kunnen dan plotseling zeer fel of vijandig uit de hoek komen. In conflict roept men over en weer dat de ander een narcist is. Volgens recente onderzoeken komt narcisme vaker voor dan gedacht en komen narcisten onder invloed van de tijdgeest prominenter naar voren. Ze kunnen het ver schoppen in deze wereld, daarbij vaak een spoor van vernieling trekkend in relaties, op de werkvloer en in de maatschappij. Daarom deze cursus, waarin u uitgebreid kennis maakt met het karakter en gedrag van narcistische personen. U leert het verschijnsel narcisme beter te begrijpen, zodat u in uw werk beter met deze mensen kunt omgaan.

Wat is narcisme?
Bij narcisme kenmerkt het gedrag zich door dominantie, ambitie, een obsessieve focus op de eigen persoon en een gebrek aan inlevingsvermogen. Narcisten willen het stralende middelpunt zijn, de beste, mooiste, slimste. Vaak is er sprake van (al dan niet verborgen) grootheidswanen. Ze zoeken dan ook voortdurend bevestiging en bewondering. Bij kritiek of tegenslag reageren ze met heftige vijandigheid en afwijzing. Termen als egoïsme, manipulatie en machtsmisbruik worden vaak genoemd.

Psycholoog en psychotherapeut Thom van den Heuvel vertelt hoe narcisme ontstaat, welke typen narcisme er zijn en wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook geeft hij aanknopingspunten voor de omgang met narcisten:
• hoe herken je narcistische trekjes?
• hoe onderscheid je ‘normale’ ijdeltuiterij van pathologisch narcisme?
• tot welk probleemgedrag leidt narcisme?
• tips & tricks voor de communicatie

Naast veel praktische informatie en concrete voorbeelden biedt deze dag de mogelijkheid uw eigen ervaringen te bespreken. Het ingewikkelde contact met een narcist heeft immers ook effect op uzelf. Inzicht in dit proces helpt om grip te krijgen op deze lastige contacten.

De cursus begint om 9.30 uur en wordt rond 16.00 uur afgesloten. 

Docent
Dr. T.J. van den Heuvel • psycholoog/psychotherapeut, afdeling Psychiatrie Radboudumc Nijmegen

Datum vrijdag 28 mei 2021
Locatie -
Plaats Online

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABSG (BA en VA), NOvA en MfN (5 punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 565

Bovenstaand bedrag betreft de online uitvoering

Doelgroep

Advocaten, mediators, rechters en hun juridische ondersteuning, verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, en overige belangstellenden

Gezien de coronamaatregelen vindt deze bijeenkomst online plaats

De narcistische cliënt – eenzaam in het middelpunt

vrijdag 28 mei 2021, Online