Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar agenda

Verslaving en ADHD

donderdag 1 juli 2021, Veenendaal

Impulsen doorbreken! 
Beter begrijpen van en omgaan met deze combinatie

Impulsiviteit speelt zowel bij verslaving als ADHD een belangrijke rol. Het is dan ook niet toevallig dat deze twee aandoeningen vaak samen voorkomen. Toch wordt ADHD nog vaak gemist bij patiënten met een verslavingsprobleem en blijft een verslaving vaak ongedetecteerd bij patiënten met ADHD. Dat is jammer, want een gepersonaliseerde benadering van deze comorbiditeit biedt goede mogelijkheden voor patiënten om verder te komen! Wanneer echter bij de behandeling van ADHD geen rekening gehouden wordt met comorbide verslavingsproblematiek of omgekeerd, dan staat dat een goede behandeluitkomst in de weg.

Daarom deze masterclass, die u helpt bij het beter begrijpen van en omgaan met deze combinatie. We beginnen bij het begin. Hoe vaak komen deze aandoeningen samen voor? Welke mechanismen spelen daarbij een rol? Vaak wordt gedacht dat bij patiënten met verslavingsproblematiek diagnostiek naar ADHD niet goed mogelijk is. Dit is geheel onterecht, maar hoe pak je dat dan aan? Van welke screeningsinstrumenten wordt gebruik gemaakt? En hoe maak je onderscheid tussen impulsiviteit als gevolg van middelengebruik en impulsiviteit passend bij ADHD? Is eenmaal vastgesteld dat iemand beide aandoeningen heeft, dan is de vraag welke wegen er te bewandelen zijn, zodat deze patiënten de juiste behandeling krijgen. Welke behandelopties zijn er? Hoe ga je om met de vaak hinderlijke scheiding tussen geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg? En hoe is een patiënt in beweging te krijgen wanneer er ogenschijnlijk geen motivatie is om iets aan middelengebruik te doen?

Naast uitgebreide actuele informatie over deze comorbiditeit, krijgt u ook de gelegenheid om met de docent in gesprek te gaan over voorbeelden en ervaringen uit uw eigen praktijk.

De masterclass begint om 12.45 uur (registratie vanaf 12.15 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten. De groepsgrootte van onze masterclasses is beperkt; wij adviseren u tijdig in te schrijven.

Docent
Prof.dr. A. Schellekens • hoogleraar Verslaving en Psychiatrie, Radboud Universiteit/Radboudumc, Nijmegen; onderzoeker, Donders Instituut voor Hersenen, Cognitie en Gedrag; Nijmegen Institute for Scientist Practitioners in Addiction (NISPA)

Datum donderdag 1 juli 2021
Locatie Hotel Veenendaal
Plaats Veenendaal

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABSG, NOvA en MfN (4 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 395

Doelgroep

Verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, advocaten, mediators, rechters en hun juridische ondersteuning en andere belangstellenden

Verslaving en ADHD

donderdag 1 juli 2021, Veenendaal