Gynaecologie / Verloskunde - Symposium

Terug naar agenda

Maternale vaccinaties - stand van zaken anno 2023

donderdag 19 januari 2023, Ede

Pasgeborenen zijn in hun eerste maanden kwetsbaar voor infecties. Het vaccineren van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor overdracht van antistoffen via de placenta, waardoor de pasgeborene zo goed mogelijk beschermd wordt.

Zo kan bijv. sinds 2019 de zwangere vrouw vanaf 22 weken zwangerschapsduur zich laten vaccineren tegen kinkhoest, om zo hun kind na de geboorte te beschermen. Wat weten we nu bijna 4 jaar later van deze vaccinaties? Wat zijn de ervaringen van zwangeren en professionals, ook bij prematuren? Daarnaast kijken we naar het RS-virus, de tweede doodsoorzaak van kinderen wereldwijd. Het is de verwachting dat binnenkort twee opties beschikbaar zullen komen: een maternaal vaccin en passieve immunisatie. Wat zijn de verschillen?

Ook staat de veiligheid van vaccinaties en overwegingen om vaccinaties te weigeren op het programma. De uptake van de vaccinaties is immers laag. Verder kijken we naar de toekomst: welke vaccinaties kunnen we nog meer verwachten? Wat heeft potentie? Het wereldwijde perspectief op het gebied van maternale vaccinaties mag natuurlijk niet ontbreken. Tot slot nog even aandacht voor COVID-19. Uit nationaal onderzoek en internationale reviews blijkt dat vaccineren van zwangeren volkomen veilig is. En toch is het aantal zwangeren dat zich laat vaccineren laag. Hoe kunt u de zwangeren hierin counselen?

Mocht u weer helemaal bij willen zijn op het gebied van maternale vaccinaties dan mag u niet ontbreken.

Datum donderdag 19 januari 2023
Locatie ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door NVOG, NAPA (5 punten); aangevraagd bij KNOV; bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 259

Doelgroep

(Klinisch) verloskundigen, gynaecologen, physician assistants O&G. Ook interessant voor in verloskundig geïnteresseerde huisartsen en verpleegkundigen

Maternale vaccinaties - stand van zaken anno 2023

donderdag 19 januari 2023, Ede