Gynaecologie / Verloskunde - Symposium

Terug naar selectie

Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn

7 februari 2019, Ede

Wat als ouders het anders willen?

Bevallen is een bijzondere gebeurtenis voor iedere vrouw en haar partner. Als zorgverlener probeert u de (aanstaande) ouders zo goed mogelijk bij te staan. Maar wat als de zwangere vrouw en haar partner een andere zorgwens hebben dan u adviseert? En wat als deze wensen ingaan tegen de richtlijnen en protocollen? Vaak spelen negatieve, of soms zelfs traumatische, ervaringen van de zwangere vrouw of van vrouwen in haar omgeving, een belangrijke rol bij de invulling van hoe te bevallen. Voor u als zorgverlener helpt het om de achterliggende redenen van deze speciale zorgwens helder te krijgen.

Tijdens dit symposium staan we stil bij hoe u het beste met bijzondere of afwijkende wensen kunt omgaan. Wat zijn die wensen? Waarom zijn sommige zorgverleners wel bereid deze zorg te verlenen en andere niet? En wat doet het met u als zorgverlener als u ongewild in een situatie komt waarbij de reguliere zorg wordt afgewezen? En wat kunnen we als zorgverleners doen om ook de groep vrouwen met zorgvragen buiten de richtlijn bij te staan binnen de reguliere zorg zonder zelf in een morele spagaat te belanden?

Ook is er aandacht voor de eventuele gevolgen van het inwilligen van zorgwensen die tegen de richtlijn ingaan. Angst daarvoor is vaak niet terecht en angst voor juridische consequenties is meestal een slechte raadgever. De juridische relatie tussen de zorgverlener, de zwangere vrouw en het ongeboren kind wordt nader toegelicht.

Als u een goede relatie heeft met de zwangere vrouw en haar partner dan kunt u erop vertrouwen dat u het goed doet. Juist als u bij afwijkende wensen gaat forceren, kunt u in de problemen komen.

Datum 7 februari 2019
Locatie ReeHorst
Plaats Ede

Accreditatie

Toegekend door NVOG, KNOV (cat. A), VSR, Kwaliteitsregister V&V (5 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 199
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 229

Doelgroep

(Klinisch) verloskundigen, gynaecologen (i.o.), O&G verpleegkundigen en huisartsen. Overige belangstellenden zoals kraamverpleegkundigen zijn eveneens van harte welkom

Verloskundige zorgvragen buiten de richtlijn

Ede, 07-02-2019