Huisartsgeneeskunde - Symposium

Terug naar selectie

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

7 november 2019, Groningen

Deze bijeenkomst gaat over patiënten met een meer complexe zorgvraag. Mensen met nierfunctiestoornissen bijvoorbeeld. Of mensen met meerdere chronische ziekten, die al gauw 9 tot 12 medicamenten per dag gebruiken met soms een ongunstige wisselwerking. En als u denkt aan uw moeilijkste patiënt, is dat waarschijnlijk die 'patiënt met een gebruiksaanwijzing'. Is er sprake van een communicatiestoornis of een persoonlijkheidsstoornis? Tot slot is er ruim de tijd voor 'spreekuur-vragen' over de nieuwe generatie non-insuline antidiabetica zoals GLP-1-ra.

U kunt kiezen uit drie workshops:

  1. Verminderde nierfunctie door dr. Klaas Hoogenberg, endocrinoloog in het Martini Ziekenhuis. Over de invloed van een verminderde nierfunctie op diabetes en omgekeerd.
  2. DPP4, GLP-1, SGLT2 door diabetesverpleegkundigen Bela Pagrach en Judith Steen. Welk effect hebben ze, wat moet je met de patiënt bespreken en hoe zit het met vergoedingen?
  3. Polyfarmacie door apotheker Marianne Nijpels. Je leert hoe je een medicatiebeoordeling doet. Vooral ouderen met verminderde nierfunctie, verminderde cognitie en verhoogd valrisico hebben baat bij een medicatiebeoordeling.

En een masterclass over ‘mensen met een gebruiksaanwijzing’ die op controle komen, 'moeilijke' mensen. We hebben een bijzondere spreker uitgenodigd: dr. Thom van den Heuvel, psycholoog/ psychotherapeut aan het Radboudumc en expert in persoonlijkheidsstoornissen.
 
Huisarts Mariska Albracht: "Aan de hand van herkenbare voorbeelden geeft Thom bruikbare tips als het contact niet verloopt zoals je bent gewend. Je leert de waarschuwingssignalen te herkennen en hoe er mee om te gaan. Je krijgt weer regie over je eigen consult".

De bijeenkomst begint om 15.30 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.

Datum 7 november 2019
Locatie BW Hotel Groningen Plaza
Plaats Groningen

Accreditatie

Wordt aangevraagd voor 5 punten bij ABC1 (huisartsen), KNMP, NVvPO, Kwaliteitsregister V&V
en Verpleegkundig Specialisten Register

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 50

Doelgroep

Huisartsen, apothekers, diabetesverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

Groningen, 07-11-2019