Jeugdgezondheidszorg - Symposium

Terug naar selectie

Crimineeltjes in de dop?

dinsdag 18 mei 2021, online

Wij stellen uw feedback op prijs, via deze link kunt u de evaluatie invullen: https://www.survio.com/survey/d/W8U7O4R0W8H9Q1S8H

 

Hoe de omgeving anno 2021 bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van geweten en identiteit van kinderen (0-12 jaar) 

De moord op een tweejarige peuter door twee jongens van tien jaar in 1993 was een spraakmakende gebeurtenis die voor veel ophef en verontwaardiging zorgde. Ouders en gewelddadige videospelletjes kregen destijds vooral de schuld. Recente berichten in de media echter lijken er op te wijzen dat criminele vergrijpen door jonge kinderen steeds vaker voorkomen. Jongens van 17 of jonger met grote messen, kinderen die nog tot laat op straat rondhangen en in scooters stelen. Kinderen van 12 jaar die een bank in brand steken met een fatale flatbrand tot gevolg. Hoe kan dat toch, denk je dan? Waar zijn die ouders? Zijn die kinderen niet fatsoenlijk opgevoed? 

In de media wordt van alles geroepen als mogelijke verklaring voor delinquent gedrag bij jongeren, zoals falende of afwezige ouders, sociale media, verkeerde vrienden, maar wat zegt de wetenschap hierover? En belangrijker, welke signalen zijn er mogelijk gemist door de omgeving waardoor je het vergrijp misschien al had kunnen zien aankomen en je het mogelijk ook had kunnen voorkomen? Of zien de hersenen van deze kinderen er anders uit? En welke consequenties moeten we hieraan verbinden om het gedrag weer acceptabel te krijgen? Hoe gaat een rechter hiermee om in Nederland, in Europa?

Gewetensontwikkeling is het thema van dit symposium: vanuit diverse wetenschappelijke disciplines wordt gekeken naar de normale maar ook naar de afwijkende ontwikkeling van het geweten. Zowel qua het gevoel, het denken, het gedrag en de hersenen als ook, belangrijker wellicht, wat de omgeving kan doen om vroege signalen op te pikken en daarmee mogelijk erger te voorkomen. De bijdragen van de sprekers worden geïllustreerd met relevante casuïstiek. Een symposium voor sociaal en medisch professionals, die bovendien vaak zelf ook opvoeder zijn. U bent van harte uitgenodigd om mee te praten op 18 mei!

Voor een toelichting met uitgebreide abstracts en beschrijving van de casuïstiek, klik hiernaast.

Online
Gezien de actuele coronamaatregelen vindt dit symposium online plaats. Toegekende accreditatie is eveneens geldig voor de online versie. Hiertoe zijn interactieve momenten opgenomen in het programma.

Datum dinsdag 18 mei 2021
Locatie -
Plaats online

Accreditatie

Toegekend door ABSG, VSR, Kwaliteitsregister V&V (5 pnt); aangevraagd bij NVO / KJ en SKJ

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 209

Doelgroep

Jeugdartsen, kinder- en jeugdverpleegkundigen, sociaal pediaters, kinderpsychologen, gedragstherapeuten en orthopedagogen; andere belangstellenden zijn eveneens van harte welkom

Crimineeltjes in de dop?

dinsdag 18 mei 2021, online