Zorg en Welzijn - Cursus

Terug naar selectie

Verlies zonder afscheid

vrijdag 25 juni 2021, Lunteren

Deze bijeenkomst wordt verplaatst, de nieuwe datum volgt binnenkort.

Professioneel handelen in pijnlijke situaties

Het begeleiden van nabestaanden is vaak een ingewikkelde, maar ook dankbare, taak. Je wordt geconfronteerd met de pijn en het verdriet van de ander. Soms is dit zo indringend dat je er zelf misschien wel een beetje door ‘uit balans’ raakt. Misschien ga je (nog) harder dan normaal werken of voel je je bijvoorbeeld erg onmachtig omdat deze pijn onveranderbaar lijkt. Hoe moeten de nabestaanden verder na zo’n ingrijpende gebeurtenis? En hoe blijf je als zorgprofessional zelf in balans bij de begeleiding van nabestaanden?

Geen afscheid kunnen nemen van een lichaam kan het rouwen belemmeren. Normale rituelen lijken dan opeens niet meer passend. Het verwerken van het verlies kan dan ernstig belemmerd worden en het kan zijn dat het verwerkingsproces stagneert. In de DSM-5 wordt dit een persisterende complexe rouwstoornis (PCRS) genoemd. Als professional kan dit lastig zijn om mee om te gaan en het kan allerlei gevoelens oproepen. Gevoelens die helpend kunnen zijn in het professioneel handelen, maar ook gevoelens die kunnen belemmeren en die de duurzame inzetbaarheid van jou als professional onder druk kunnen zetten.

Tijdens deze masterclass gaan we in op hoe je professionele zorg kunt bieden in situaties van verlies zonder afscheid. Wat doet dit met je client/patiënt en hoe kun je handvatten bieden om hiermee om te gaan. Ook staan we stil bij de risicofactoren voor het ontstaan van PCRS. En hoe handhaaf je zelf de professionele balans in situaties waarin je geraakt wordt. In de middag neem je deel aan de workshop ‘De veerkracht van de zorgprofessional’. Wat is er nodig om een veerkrachtige zorgprofessional te zijn? Je krijgt inzichten en handvatten aangereikt hoe die veerkracht te onderhouden.

Met inspirerende bijdragen van:
- Leoniek van der Maarel, psycholoog gespecialiseerd in rouwverwerking
- Margaretha van Eeden, coach, trainer en docent
- Mariken Spuij, klinisch psycholoog/psychotherapeut en orthopedagoog-generalist

Datum vrijdag 25 juni 2021
Locatie De Werelt
Plaats Lunteren

Accreditatie

Toegekend door FGzPt en NIP (5 pnt) en Registerplein (5,5 pnt); aangevraagd bij LV POH-GGZ

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 299
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 329

Doelgroep

Bedoeld voor alle hbo of academisch opgeleide professionals die nabestaanden begeleiden met (complexe) rouw thematiek, bv (medisch) maatschappelijk werkers, GZ-psychologen, eerstelijnspsychologen, psychotherapeuten en POHs.

Deze bijeenkomst wordt verplaatst, de nieuwe datum volgt binnenkort.

Verlies zonder afscheid

vrijdag 25 juni 2021, Lunteren