Huisartsgeneeskunde - Symposium

Terug naar selectie

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

donderdag 7 november 2019, Groningen

Deze bijeenkomst gaat over patiënten met een meer complexe zorgvraag. Mensen met een nierfunctiestoornis bijvoorbeeld. Of kwetsbare ouderen met polyfarmacie. En als u denkt aan uw moeilijkste patiënt, is dat waarschijnlijk die 'patiënt met een gebruiksaanwijzing'. Is er sprake van een communicatiestoornis of een persoonlijkheidsstoornis? Tot slot is er ruim de tijd voor 'spreekuur-vragen' over het starten met de nieuwe generatie non-insuline antidiabetica in de eerste lijn, zoals GLP-1-ra.

We hebben boeiende sprekers uitgenodigd. Internist Klaas Hoogenberg bijvoorbeeld. Hij vertelt ons over adviezen bij een nierfunctiestoornis. Over de relatie tussen microalbuminurie en de nierfunctie en over microalbuminurie als indicatie voor cardiovasculaire problemen. En over dosisaanpassing bij nierfunctieverlies.

Diabetesverpleegkundigen Bela Pagrach en Judith Steen geven antwoord op al uw praktische vragen over het starten met GLP-1 therapie in de eerste lijn en over de verschillen met DPP4 – en SGLT2-remmers. Apotheker Marianne Nijpels leert u een medicatiebeoordeling te doen bij kwetsbare ouderen met polyfarmacie. Vooral mensen met verminderde nierfunctie, verminderde cognitie en verhoogd valrisico hebben veel baat bij een medicatiebeoordeling.

Psycholoog, psychotherapeut en expert in persoonlijkheidsstoornissen Thom van den Heuvel geeft een masterclass ‘Moeilijke mensen’. Huisarts Mariska Albracht: "Aan de hand van herkenbare voorbeelden geeft Thom bruikbare tips als het contact niet verloopt zoals je bent gewend. Je leert de waarschuwingssignalen te herkennen en hoe er mee om te gaan. Je krijgt weer regie over je eigen consult".

Het programma is een productie van de Groninger Huisartsen Coöperatie, ELANN, de afdeling Interne Geneeskunde van het Martini Ziekenhuis en SCEM.

De bijeenkomst begint om 15.30 uur en eindigt omstreeks 21.30 uur.

Datum donderdag 7 november 2019
Locatie BW Hotel Groningen Plaza
Plaats Groningen

Accreditatie

Wordt aangevraagd voor 5 punten bij ABC1 (huisartsen), NVvPO, Kwaliteitsregister V&V, Verpleegkundig Specialisten Register en (bij voldoende belangstelling) KNMP

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 50

Doelgroep

Huisartsen, apothekers, diabetesverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen

Diabetes anno nu - 'moeilijke patiënten'

donderdag 7 november 2019, Groningen