Jeugdgezondheidszorg - Regionale scholing

Terug naar selectie

't Kinderspreekuur 3

dinsdag 29 juni 2021, Amersfoort

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

In deze 3e editie van het ‘t Kinderspreekuur worden de volgende onderwerpen behandeld: ontroostbaar huilende baby’s, belevingswereld van en communicatie met millennials en één van de thema’s autisme bij meisjes, vaccinaties of het nocebo-effect (tegenhanger van placebo-effect). 

Ontroostbaar huilende baby’s zijn een gezins-emergency. Met een multidisciplinaire, ontwikkelingsgerichte en integrale aanpak kan veel leed worden voorkomen. U krijgt uitleg over het gebruik van gevalideerde checklists om pathologie uit te sluiten zoals koemelkallergie, obstipatie, reflux, uitleg over baby-ontwikkeling, de rol van anti-reflux-voeding en betekenis van baby-huilen en troostmethodes. Met deze aanpak lukte het om het aantal opnames wegens huilen met 90% te reduceren en gebruik van zuurremming vrijwel te elimineren. Ook kijken we naar de regionale afstemming en samenwerking tussen de 1e en 2e lijn.

De belevingswereld van millennials (ouders van kinderen) is anders, vluchtiger en minder talig. Combineer dit met de huidige tijdsgeest en de Nederlandse attitude: ik zoek het zelf wel uit! Hoe sluit je dan aan bij de millennial-manier van communiceren en hoe kun je ze het beste benaderen? In deze interactieve presentatie krijgt u tools aangereikt om de communicatie en zo ook de behandeling of het advies te verbeteren.

Tot slot presenteren we tijdens de nascholing drie onderwerpen die roulerend aan bod komen. Het zogenaamde nocebo-effect: als je denkt dat iets niet goed is, werkt het ook slechter. Als zorgprofessionals moet je hier rekening mee houden, bijvoorbeeld bij de aanpak van koemelk- en pinda-allergie en door in je taalgebruik negatieve woorden te vermijden (‘voel je je goed’ in plaats van ‘doet het pijn’). Autisme bij meisjes: te vaak krijgen meisjes geen diagnose autisme, terwijl zij wel diverse symptomen laten zien. Bij meisjes komen de symptomen net wat anders tot uiting dan bij jongens. Wat betekent dit voor uw praktijk? Praten over vaccinatie: in gesprek over vragen als ‘Wat is goede gezondheid ons waard?’ en ‘Gaat het individuele belang boven het groepsbelang?.

Het programma begint om 17.30 uur (ontvangst vanaf 17.00 uur) en eindigt circa 21.00 uur. 

Datum dinsdag 29 juni 2021
Locatie De Eenhoorn
Plaats Amersfoort

Accreditatie

Toegekend door NVK, ABSG, VSR, Kwaliteitsregister V&V (3 pnt) en NIP/NVO (incl. SKJ/4,5 pnt zie PE-online voor details). Bij voldoende belangstelling wordt aanvullend accreditatie aangevraagd

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 99
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 119

Doelgroep

Jeugdartsen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, (ortho)pedagogen, kinderpsychologen, kindertherapeuten en kindercoaches. Andere belangstellenden zijn van harte welkom.

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

't Kinderspreekuur 3

dinsdag 29 juni 2021, Amersfoort