Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar selectie

Overspanning, burn-out, depressie

woensdag 9 oktober 2019, Capelle aan den IJssel

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

Het spectrum van stress-gerelateerde klachten

Stress is een normaal fenomeen dat veroorzaakt wordt door allerlei levensomstandigheden. Maar de een kan er beter tegen dan de ander en uiteraard kunnen aard, duur en intensiteit van stress enorm variëren. Soms wordt het teveel. Men krijgt klachten, raakt overbelast, uitgeput, overspannen of krijgt een burn-out. Dit kan zijn door de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen, of verband houden met een gevoeligheid bij het individu. Stress is geen ziekte, maar men kan zich wel ziek gaan voelen en op den duur ook echt ziek worden. Tijdig signaleren en ingrijpen zijn van groot belang om erger te voorkomen.

In uw werk komt u dagelijks mensen tegen waarbij mogelijk sprake is van de gevolgen van stress. Wat gebeurt er onder invloed van stress? Wanneer escaleert het? Welke stress-gerelateerde stoornissen zijn er volgens de DSM-5? Wat zijn de symptomen? Waar zitten overlap en verschil met depressie? Welke persoonlijkheden en omstandigheden maken extra kwetsbaar? Is burn-out nu eigenlijk wel of geen ziekte? Hoe zit het met de aanpassingsstoornis? Wat zijn bruikbare interventies? Wanneer moet verwezen worden naar 1e of 2e lijns GGZ? En natuurlijk, wanneer en op welke manier kan iemand met een stress-gerelateerde stoornis het beste re-integreren?  Witte Hoogendijk praat u bij over al deze aspecten. Ook geeft hij praktische voorbeelden en is er ruim gelegenheid uw eigen casuïstiek in te brengen.

De cursus begint om 12.45 uur (registratie en lunch vanaf 12.15 uur) en eindigt rond 17.00 uur.

Docent
Prof.dr. Witte Hoogendijk, afdelingshoofd en kernhoogleraar Psychiatrie, Erasmus MC, Rotterdam; lid van de ZonMw commissie Goed gebruik geneesmiddelen en the European Research Counsil

Datum woensdag 9 oktober 2019
Locatie Zalmhuis
Plaats Capelle aan den IJssel

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABSG, Kwaliteitsregister V&V, MfN (4 pnt), Nederlandse Orde van Advocaten (4 PO-pnt) en NVvA (2 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 395

Doelgroep

Verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, advocaten, mediators, arbeidsdeskundigen, rechters en hun juridische ondersteuning en andere belangstellenden

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

Overspanning, burn-out, depressie

woensdag 9 oktober 2019, Capelle aan den IJssel