Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar selectie

De depressieve cliënt - ziek of gebrek aan ruggengraat?

woensdag 2 december 2020, Utrecht

Nog steeds wordt er gesproken over een depressie-epidemie, meer dan een miljoen Nederlanders gebruiken een antidepressivum en menigeen valt met een burn-out enige of langere tijd uit. Maar tegelijkertijd staat Nederland op de zesde plaats van de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Wat is hier aan de hand?

Is depressief zijn nu eigenlijk meer op te vatten als een tijdelijk ongemak, als de zoveelste hype of toch als een ernstig en invaliderend psychisch probleem? En wat betekent dit voor de depressieve medemens, moet deze gewoon de rug rechten en niet zeuren, gaan sporten, in therapie gaan, toch maar een antidepressivum gebruiken of zelfs verlichting zoeken in electro-shock behandeling? De verwarring wordt deels veroorzaakt doordat de term depressief een breed scala aan beelden en klachten herbergt. Wat is een depressie nu eigenlijk echt en hoe onderscheidt het zich van andere beelden zoals burn-out? Welke effectieve behandelingen zijn er tegenwoordig, bij wie, wanneer zijn deze zinvol en wat zijn de nieuwe ontwikkelingen op dit gebied?

In deze masterclass geeft psychiater en hoogleraar klinische psychologie Frenk Peeters antwoord op deze vragen. Ook besteedt hij aandacht aan praktische aspecten zoals doorwerken met een depressie en geeft hij tips & tricks voor de communicatie. Naast informatie en concrete voorbeelden is er uiteraard ruimte voor uw eigen vragen en casuïstiek.

De masterclass begint om 12.45 uur (registratie vanaf 12.15 uur) en wordt rond 17.00 uur afgesloten.

Docent
Prof.dr. Frenk Peeters • psychiater, hoogleraar Klinische psychologie, Universiteit Maastricht

Datum woensdag 2 december 2020
Locatie La Vie Meeting Center
Plaats Utrecht

Accreditatie

Toegekend door Nederlandse Orde van Advocaten (4 PO pnt), MfN (4 PE-pnt/cat. 2) en AbSg (4 pnt).

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 395

Doelgroep

Verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, advocaten, mediators, rechters en hun juridische ondersteuning en andere belangstellenden

De depressieve cliënt - ziek of gebrek aan ruggengraat?

woensdag 2 december 2020, Utrecht