Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar selectie

Neuroten, zenuwpezen en bangeriken uit de schaduw

woensdag 6 oktober 2021, Soesterberg

Kleinschalige bijeenkomst

Het onbekende C-Cluster: de afhankelijke, vermijdende en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis

Het leven brengt regelmatig onverwachte en moeilijk controleerbare situaties. Dat is al lastig genoeg, maar als je bang, weifelend of zenuwachtig bent aangelegd of je bent een echte ‘controlfreak’, kan het een waar mijnenveld worden. Dan heb je soms geen andere keuze meer dan alles onder controle te houden, te letten op ieder detail, gevaren te ontwijken en lastige keuzes te vermijden. Deze permanente spanning en de pogingen die te verlagen, nemen niet alleen je eigen leven in gijzeling, maar ook dat van je omgeving. 

Bij persoonlijkheidsstoornissen gaat het vaak over borderline, narcistische of anti-sociale kenmerken. Mensen met een afhankelijke, vermijdende en/of dwangmatige persoonlijkheidsstoornis (Cluster C) worden vaak moeilijker herkend omdat het gedrag simpelweg meer lijkt op dat van de gemiddelde professional. De stoornissen vallen misschien minder op, maar komen veel vaker voor, zeker onder vrouwen. De lijdensdruk is hoog, mede door de frequente psychiatrische comorbiditeit. Ook lichamelijke klachten komen opvallend veel voor en gebruik van medicatie en verdovende middelen is hoog. Dit leidt tot hoge zorgkosten en veel werkverzuim. 

Naast de problemen in de directe omgang, is het vaak moeilijk deze mensen goed te helpen. Dwangmatige personen vinden het vaak lastig om de controle los te laten en invloed van anderen toe te laten. Afhankelijke mensen klampen juist aan en doen een enorm appèl op uw tijd en geduld. Vermijdende mensen lijken vaak erg bereid om te doen wat nodig is om hun problemen te verhelpen, maar lopen vrijwel altijd vast. 

In deze nascholing leert u hoe deze persoonlijkheidstypen te herkennen en hoe de stoornis van invloed is op gedrag, klachten en beperkingen. Er wordt besproken hoe de problematiek ontstaat en hoe deze kan veranderen door behandeling. Vervolgens kijken we, uiteraard, hoe hiermee om te gaan in uw praktijk. U zult immers al gemerkt hebben, dat als u gaat proberen om meer controle te krijgen over het gedrag van deze mensen, het meestal niet beter gaat……

De cursus begint om 09.30 uur (registratie vanaf 09.00 uur) en wordt rond 16.00 uur afgesloten. Voor zover de coronamaatregelen het toestaan, vindt deze cursus plaats op locatie met beperkte groepsgrootte en inachtneming van de voorschriften.

Docent
Dr. Thom van den Heuvel • psycholoog/psychotherapeut, afdeling Psychiatrie Radboudumc Nijmegen

Datum woensdag 6 oktober 2021
Locatie Kontakt der Kontinenten
Plaats Soesterberg

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABSG (5 pnt) en de Nederlandse Orde van Advocaten (5 PO punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 595

Doelgroep

Verzekerings- en bedrijfsartsen, rechters en hun juridische ondersteuning, advocaten en officieren van justitie; en voor iedereen die te maken heeft met patiënten bij wie de persoonlijkheid van invloed is op klachten en behandeling

Kleinschalige bijeenkomst

Neuroten, zenuwpezen en bangeriken uit de schaduw

woensdag 6 oktober 2021, Soesterberg