Medisch-juridisch - Cursus

Terug naar selectie

Autisme en ADHD - psychiatrische stoornis of gewoon vreemd en lastig?

woensdag 30 oktober 2019, Zeist

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) en Autisme (Autism Spectrum Disorder) zijn veel voorkomende psychiatrische stoornissen. Maar het zijn ook begrippen geworden die deel zijn gaan uitmaken van ons alledaags taalgebruik. Politici maken anderen die niet naar hen willen luisteren uit voor ‘autist’. En ADHD wordt toenemend gebruikt voor elke vorm van onrust en druktemakerij. Een belangrijke consequentie van deze begripsinflatie is dat, wanneer we op berichten in de media af mogen gaan, velen van mening zijn dat ADHD en autisme voortkomen uit de vervelende neiging van psychiaters om mensen met afwijkend gedrag een etiketje op te plakken, zonder dat er sprake is van een echte stoornis. Iedereen lijkt een idee te hebben wat autisme en ADHD inhouden, maar deze ideeën lopen nogal uiteen.

Maar hoe zit het nu werkelijk? Wat zijn de belangrijkste kenmerken van deze ontwikkelingsstoornissen? Met welke problemen kampen mensen met ADHD en autisme? Komen hun gedragingen voort uit onwil of onvermogen? Welke hulpbehoefte hebben ze? Wat is de beste manier om met ze te communiceren? Met welke beperkingen in functioneren kampen ze? Waar kunnen ze wel en waar niet op aangesproken worden?

Professionals in alle sectoren van onze samenleving hebben toenemend te maken met jongeren en volwassenen met ADHD en autisme. Ook u ziet ze regelmatig in uw werk. Deze cursus behandelt bovenstaande vragen aan de hand van casuïstiek en uw eigen ervaringen. De praktische insteek zorgt ervoor dat u beter voorbereid bent op uw contacten met deze cliënten.

De cursus begint om 12.45 uur (registratie en lunch vanaf 12.15 uur) en eindigt rond 17.00 uur.

Docent
Prof.dr. Jan Buitelaar, hoogleraar Psychiatrie en Kinder- en Jeugdpsychiatrie Radboudumc, hoofd Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie Universitair Centrum, Nijmegen

Datum woensdag 30 oktober 2019
Locatie Conferentiecentrum Woudschoten
Plaats Zeist

Accreditatie

Geaccrediteerd door ABSG, Kwaliteitsregister V&V, MfN (4 pnt), Nederlandse Orde van Advocaten (4 PO-pnt) en NVvA (2 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 395

Doelgroep

Verzekeringsartsen, bedrijfsartsen, advocaten, mediators, arbeidsdeskundigen, rechters en hun juridische ondersteuning en andere belangstellenden

Autisme en ADHD - psychiatrische stoornis of gewoon vreemd en lastig?

woensdag 30 oktober 2019, Zeist