Medisch specialismen - Symposium

Terug naar selectie

Psychotraumatisering 2021

donderdag 7 oktober 2021, Amsterdam

Graag nodigen wij u uit voor het negende landelijke symposium over psychotraumatisering. Ook dit jaar zullen topwetenschappers en topclinici de nieuwste inzichten bespreken op het gebied van stress en trauma.

Ruud Jongedijk geeft een update over de Narratieve Exposure Therapie (NET), een behandeling die vooral effectief is gebleken bij getraumatiseerde vluchtelingen. Naomi Vandamme vertelt vanuit Curaçao over interventies om veerkracht bij kinderen te vergroten.

In de discussie over de meest effectieve behandeling van PTSS liepen de emoties nogal eens op. Er lijkt een controverse te bestaan over de noodzaak van het al dan niet stabiliseren van ernstig getraumatiseerde patiënten voordat er aan een exposure behandeling kan worden begonnen. Willem van der Does en Kathleen Thomaes willen deze controverse overbruggen. Ze beantwoorden de vraag welke behandeling het beste werkt voor wie.

Ook is er aandacht voor onszelf, clinici die met getraumatiseerden werken. Roderik Bender zal een praktische bijdrage geven over ‘compassiemoeheid’. Dit is een reactie die bij hulpverleners van getraumatiseerden wordt gezien, zoals onaangedaan of juist té aangedaan worden. Is compassiemoeheid te herkennen en te voorkómen?

Op deze dag is ook plaats voor de ‘fundamentele’ wetenschap. Marloes Henckens bespreekt resultaten van haar internationaal vermaarde (dier-)onderzoek over de relatie tussen stress, coping en weerbaarheid.

Jan van Dijk geeft, vanuit zijn jarenlange studies naar slachtofferschap, een analyse van gevolgen die het voor een systeem heeft als een slachtoffer van een misdrijf zich onverwacht onafhankelijk en sterk opstelt.

Saman Amini, artistiek directeur van Stichting Black Sheep Can Fly, acteur en winnaar Toneelschrijfprijs 2019, kwam als kind vanuit Teheran naar Nederland. Wij gaan met hem in gesprek over het overwinnen van trauma’s, over persoonlijke ontwikkeling en kunst.

Op locatie én online 
We verwachten dat deze bijeenkomst (evt. met beperkte groepsgrootte) op locatie kan plaatsvinden. Daarom gaan we uit van een hybride bijeenkomst (deels op locatie, deels online). U kunt bij inschrijven uw voorkeur aangeven.

Datum donderdag 7 oktober 2021
Locatie Planetarium Meeting Center
Plaats Amsterdam

Accreditatie

Toegekend door FGzPt, NIP, NVP, VEN (6 pnt), NVO (5,5 pnt), NVvP, VSR (5 pnt)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 269
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 299

Online deelnemen
Het inschrijfgeld bedraagt: € 239
Bij inschrijven binnen 3 weken vóór de bijeenkomst: € 269

Doelgroep

Psychiaters, (klinisch, neuro- en GZ-)psychologen, psychotherapeuten, orthopedagogen

Psychotraumatisering 2021

donderdag 7 oktober 2021, Amsterdam