Medisch specialismen - Cursus

Terug naar selectie

Onbegrepen patiënten van binnenuit bereiken

29 maart 2019, Zeist

Hoe kan ik beter communiceren met patiënten met psychische problematiek?

Herkent u dit? U hebt ervaring met een scala aan patiënten, maar patiënten met psychische problemen zetten u toch regelmatig voor raadsels. Traumatische ervaringen, angst- of stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek: het is uw focus van behandeling niet maar heeft wél direct invloed op het contact met u. Bijvoorbeeld: tijdens een gesprek wordt een patiënt schijnbaar uit het niets overspoeld door boosheid of verdriet waardoor gesprek amper meer mogelijk is. Of: u hebt een goed doortimmerd behandelplan maar in een volgend gesprek blijkt uw patiënt niet erg therapietrouw.

We komen ze allemaal tegen: patiënten die u met vraagtekens achterlaten. Omdat u niet begrijpt wat er in ze omgaat, omdat ze niet in beweging te krijgen lijken, omdat u geen aansluiting vindt of omdat u bezig bent met eigen belevingen zoals irritaties of onmacht. Psychische aandoeningen compliceren hoe dan ook het contact en u kunt zich bij deze patiënten flink onthand voelen. Het is niet vanzelfsprekend dat u hen bereikt, dat het besprokene juist wordt geïnterpreteerd of dat reacties rationeel en invoelbaar zijn.

Deze nascholing geeft u meer zicht op de binnenwereld van deze patiënten en handvatten voor een beter en effectiever contact. Een combinatie van informatie en praktische vaardigheden helpt u om uw communicatie met hen te verbeteren. We gebruiken daarbij mentaliserende posities, de Roos van Leary en motiverende gespreksvoering als theoretische maar oh zo praktisch toepasbare kaders. Weten wat u doet, waarom u het doet en hoe u het doet in gesprek met die onbegrepen patiënt. En er morgen mee aan de slag kunnen!

De cursus start om 09.30 uur (registratie vanaf 09.00 uur) en wordt rond 16.15 uur afgesloten.

Docenten
Bas Banus (psychiater) en Jeroen Bakker (klinisch psycholoog) hebben beiden meer dan 20 jaar ervaring als behandelaar, teamleider en docent binnen de GGZ in zowel instellingen als de vrijgevestigde praktijk.

Complementaire cursus
Als aanvulling op deze cursus raden wij aan de cursus 'Moeilijke patiënten' op vrijdag 8 maart. Deze richt zich vooral op het beter begrijpen van patiënten met persoonlijkheidsproblematiek. Alle informatie vindt u via deze link. Bij inschrijving voor beide cursussen krijgt u € 75 korting op het inschrijfgeld voor 29 maart. Vink hiervoor bij inschrijving in stap 2 aan ‘tevens deelname op 8 maart’.

Datum 29 maart 2019
Locatie Landgoed Woudschoten
Plaats Zeist

Accreditatie

Toegekend door ABAN (5 pnt); aangevraagd bij VVAK
Bij voldoende belangstelling uit een discipline wordt aanvullend accreditatie aangevraagd

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 450

Doelgroep

Voor iedereen die te maken heeft met patiënten bij wie psychische problematiek van invloed is op klachten en behandeling

Onbegrepen patiënten van binnenuit bereiken

Zeist, 29-03-2019