Medisch specialismen - Cursus

Terug naar agenda

De narcistische patiënt - eenzaam in het middelpunt

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel inschrijven voor de volgende editie op 11 oktober (klik op pijltje hierboven)

Charismatisch of manipulator? Charmant of bullebak?

Mensen met narcistische trekken kunnen het u flink lastig maken. Hun obsessieve focus op eigen prestaties en uniek-zijn maakt ze onvoorspelbaar en moeilijk te peilen. Zolang er succes is, zijn narcistische mensen vaak aantrekkelijk en energiek, waardoor ze het ver kunnen schoppen. Hierbij trekken ze echter vaak een spoor van vernieling in relaties thuis, op de werkvloer en in de maatschappij. Bovendien kan het tij bij kritiek, tegenslagen en afwijzing snel keren en raken ze ontregeld. Narcistische trekken komen veel voor, zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze kunnen helpend zijn in het opbouwen van een carrière en het uiten van creativiteit, maar ook leiden tot gedragsproblemen, oplopende psychische en somatische klachten, en relaties (ook die met u) die ernstig onder druk komen te staan. Een narcistisch persoon in nood zal immers niet op een gewone manier om hulp vragen.

Daarom deze cursus, waarin gz-psycholoog en psychotherapeut Thom van den Heuvel vertelt wat narcisme is, hoe het ontstaat, welke typen narcisme er zijn en wat de behandelmogelijkheden zijn. Ook bespreekt hij welke gevolgen narcisme heeft voor relaties en onderlinge communicatie. Het ingewikkelde contact heeft immers ook effect op uzelf en inzicht in dit proces helpt om grip te krijgen op deze lastige contacten. U leert de narcist begrijpen waardoor u beter voorbereid bent op wat u kunt verwachten in de omgang met deze mensen. Op basis hiervan kijken we naar praktische tips en gesprekstechnieken om de narcist te begrenzen maar zeker ook te helpen(!).

Na deze cursus weet u:
• hoe u narcistische trekken herkent, bij mannen en bij vrouwen
• hoe u ‘normale’ ijdeltuiterij onderscheidt van pathologisch narcisme
• tot welk probleemgedrag narcisme leidt
• welke tips & tricks de communicatie verbeteren
• hoe u tot een goede werkrelatie komt
• welke factoren het succes van behandeling beïnvloeden en hoe u hieraan kunt bijdragen
• hoe u zorgt dat u niet verstrikt raakt in de complexe omgang met deze mensen
• en, niet in de laatste plaats, hoe u beter kunt omgaan met de stress die zij veroorzaken bij u en uw team

De cursus begint om 09.30 uur (registratie vanaf 09.00 uur) en wordt rond 16.00 uur afgesloten

Docent
Dr. T.J. van den Heuvel • gz-psycholoog/psychotherapeut, afdeling Psychiatrie Radboudumc Nijmegen

Datum vrijdag 1 maart 2024
Locatie Kontakt der Kontinenten
Plaats Soesterberg

Accreditatie

Toegekend door ABAN (geldig voor alle BIG-erkende medisch specialismen) en Kwaliteitsregister V&V (5 punten); bij gebleken belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 460

Doelgroep

Zorgverleners die te maken hebben met moeilijke patiënten bij wie de (narcistische) persoonlijkheid van invloed is op klachten en behandeling

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel inschrijven voor de volgende editie op 11 oktober (klik op pijltje hierboven)

De narcistische patiënt - eenzaam in het middelpunt

vrijdag 1 maart 2024, Soesterberg