Online Nascholing - Live webinar

Terug naar selectie

Wat prikkelt jou?
Neurodiversiteit en prikkelverwerking

dinsdag 26 maart 2024, online

Uitzending: 19.30 uur – 21.15 uur

Iedereen is anders, zowel uiterlijk als innerlijk. Uiterlijk zijn de verschillen snel te zien, maar hoe mensen de omgeving ervaren is ook voor iedereen anders. Iedereen reageert op een eigen manier op prikkels uit de omgeving: sommige mensen nemen heel veel op, terwijl anderen zich alleen richten op wat op dat moment voor hen belangrijk is en alle andere prikkels kunnen vermijden. Het een is niet beter dan het ander. In sommige gevallen heeft men voordeel van het waarnemen van veel prikkels, in andere gevallen is het negeren van (te) veel prikkels juist gunstig. Alle variaties zijn voor mensen in het algemeen belangrijk, met elkaar hebben we alle mogelijke variaties die nodig zijn om te kunnen overleven als groep. Dit wordt ook wel neurodiversiteit genoemd. 

Dat klinkt allemaal heel erg leuk en praktisch als het de groep betreft, maar is in de praktijk voor het individu niet altijd even fijn. De manier waarop prikkels worden verwerkt is een gevolg van hoe het brein ze ervaart en welk belang hier (onbewust) aan gehecht wordt. Als iemand toevallig heel veel prikkels opmerkt, is dat niet alleen soms best belastend maar het kan ook het functioneren behoorlijk beïnvloeden. Degene die juist heel weinig opmerkt uit de omgeving, zal niet snel overvraagd worden op dat gebied, maar kan ook veel missen, wat door de omgeving misschien niet in dank afgenomen wordt. Dit kan behoorlijk wat stress opleveren, en laat die stress nu ook weer van invloed zijn op hoe de omgeving en de prikkels waargenomen worden. Het lijkt wel een vicieuze cirkel…

Hoe zit dat nu, met die onderlinge verschillen? Hoe werkt dat in het brein en waardoor komt het dat de ene persoon meer prikkels ervaart dan de andere persoon? En wat heeft dit voor gevolg voor het functioneren? Kun je hier mee leren omgaan, het trainen? Al deze vragen worden in het webinar behandeld.

Docent
Dr. Fabiënne Naber • neuro-etholoog, Het Kleine Helden Huis, Rotterdam en UMC Utrecht. Gespecialiseerd in breinontwikkeling bij kinderen, in het bijzonder kinderen met een andere start. Vanuit de werking van het brein verklaart zij het gedrag en geeft tips aan ouders, kinderen en school.

Datum dinsdag 26 maart 2024
Locatie -
Plaats online

Accreditatie

Toegekend door NVK, ABSG en Kwaliteitsregister V&V (2 punten)

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 49

Doelgroep

Kinder- en jeugdartsen, artsen M&G, kinder- en jeugdverpleegkundigen; ook interessant voor (kinder)fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten, (K&J)psychologen, POH-GGZ en -jeugd, jeugd- en gezinsbegeleiders, andere belangstellenden van harte welkom

Wat prikkelt jou? Neurodiversiteit en prikkelverwerking

dinsdag 26 maart 2024, online