Medisch specialismen - Cursus

Terug naar selectie

De Borderline patiënt – een achtbaan van emoties

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

Alles wat u moet weten over Borderline, de mensen die eraan lijden en hoe hiermee om te gaan

Mensen met een Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) vertonen onder druk vaak zeer emotioneel en grillig gedrag dat voor anderen moeilijk te begrijpen en hanteren is. Zij voelen zich snel niet serieus genomen en kunnen neigen tot het afdwingen of afsmeken van hulp waardoor snel problemen in de werkrelatie optreden. Bovendien komen ze vaker in problemen door overmatig emotioneel, impulsief, destructief en/of sociaal inadequaat gedrag. In Nederland hebben naar schatting 250.000 mensen een ernstige vorm van BPS, mildere vormen komen veel meer voor. Borderline problematiek gaat samen met leefstijlproblemen en een voortdurend ontregeld stress-systeem, waardoor zij ook vaker somatische problemen hebben. Behalve in de GGZ zijn mensen met BPS dan ook veel geziene cliënten bij de huisarts, somatisch specialisten en in maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, politie, justitie, UWV, in de gespecialiseerde thuiszorg en (als ouders) in de jeugdzorg. U zult ze in uw werk dan ook zeker tegenkomen. Naast problemen in de directe omgang, is het vaak erg moeilijk een goed beeld te krijgen van betrouwbaarheid en intenties. Om hier beter mee om te kunnen gaan, is inzicht in BPS en de mensen die eraan lijden van groot belang.

Dr. Thom van den Heuvel werkt met patiënten met ernstige persoonlijkheidsproblematiek, met diverse zowel psychiatrische als somatische comorbiditeit. In deze cursus gaat hij in op vragen zoals:

  • Hoe herkent u de pathologie en eventuele comorbiditeit?
  • Hoe werkt BPS van ‘binnenuit’ en hoe is dit van invloed op de complexe dynamiek rondom hulp vragen, hulp accepteren, behandeltrouw en conflicten?
  • Hoe beïnvloedt BPS het oordeel over bv. toerekenbaarheid, belastbaarheid en arbeidsongeschiktheid?
  • Wat zijn de belangrijkste behandelvormen en welke factoren beïnvloeden het succes ervan?
  • En, niet in de laatste plaats, hoe zorgt u dat u niet ook zelf verstrikt raakt in de complexe omgang met mensen met BPS?

Ook gaat hij in op de meest voorkomende problemen in de communicatie en verklaart deze uit de achterliggende problematiek. U leert de vele valkuilen ontwijken en adequaat communiceren bij oplopende emoties. Deze dag biedt inzicht, praktische informatie, duidelijke voorbeelden en veel ruimte om uw eigen ervaringen in te brengen.

De cursus begint om 09.30 uur en wordt rond 16.00 uur afgesloten. 

Docent
Dr. T.J. van den Heuvel • GZ-psycholoog/psychotherapeut, afdelingen Psychiatrie, Medische Psychologie en Multidisciplinair Pijncentrum, Radboudumc

Datum vrijdag 8 december 2023
Locatie Kontakt der Kontinenten
Plaats Soesterberg

Accreditatie

Toegekend door ABAN (geldig voor alle BIG-erkende medisch specialismen), KNOV, Kwaliteitsregister V&V (5 punten) en Registerplein (5,5 punt); bij gebleken belangstelling wordt aanvullende accreditatie overwogen

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt: € 460

Doelgroep

Zorgverleners die te maken hebben met moeilijke patiënten bij wie de (borderline) persoonlijkheid van invloed is op klachten en behandeling

Deze bijeenkomst is volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst (via de knop Schrijf u in).

De Borderline patiënt – een achtbaan van emoties

vrijdag 8 december 2023, Soesterberg